Zwangerschap & bevalling

De kwaaltjes van een zwangere

Je bent zwanger en natuurlijk super blij. Je mag een kindje dragen en deze zo lang mogelijk bij je dragen om dan vervolgens hopelijk gezond en wel ter wereld te brengen. Je straalt en voelt je gelukkig, je bent trots op je zwangere buik en laat deze graag zien. Dit zijn de leuke dingen van een zwangerschap, maar het zwanger zijn brengt ook verschillende kwaaltjes met zich mee. Zo vind je op het internet een lijst van kwalen waar je last van kan krijgen, zoals:

  • Vermoeidheid
  • Pijnlijke borsten
  • Misselijkheid
  • Hyperemesis Gravidarum (heel veel braken)
  • Vaak plassen
  • Bandenpijn
  • Harde buiken
  • Slecht slapen

Daar denk je dus niet allemaal aan als je besluit om zwanger te willen worden. Ja het hoort erbij, maar niet alles is even fijn. Ik neem je mee naar de kwalen die ik ervaren heb gedurende mijn zwangerschap. Ik hield een 9 maanden boek bij en schreef hier elke week in. Vanuit daar kan ik ook mooi terugkijken op dit onderwerp.

1e trimester (week 1 t/m 12)

-Pijnlijke borsten
Ik had nooit last van mijn borsten als er een menstruatie aan kwam. Dit was dus voor mij o.a. een indicatie dat ik moest gaan testen. Want ik had toch echt wel hele zere borsten.
-Vermoeidheid
Vanaf een week of 8 begon ik last te krijgen van vermoeidheid. Ik deed elke dag wel een dutje, en aan het einde van de week was ik kapot.
-Misselijkheid
In week 9 schrijf ik dat ik ieder 1 a 2 uur wel iets moet eten, omdat ik anders misselijk wordt. Zelf kan ik mij nu niet echt meer herinneren dat ik heel veel last heb gehad van misselijkheid. Op een gegeven moment hoort het erbij en weet je niet beter. Je past je erop aan. Zo had ik altijd biscuitjes overal in huis liggen om op elk moment wat te kunnen eten. Ook in elke handtas zat een pakje koekjes.
Ik schrijf ook eigenlijk in week 10 al dat de misselijkheid bijna weg is. Gelukkig heb ik hier niet veel last van gehad.
-Maagzuur
Ik schrijf in week 12 dat ik wat last begin te krijgen van maagzuur. Soms in de avonden als ik moet boeren.

2e trimester (week 12 t/m 27)

-Bandenpijn
Vanaf week 15 vertel ik dat ik steeds meer last krijg van bandenpijn. Een trekkend gevoel onderin de buik. Vooral na een drukke dag voel ik dit aan het eind van de dag.
-Buiten adem
Ik beging nu als ik iets doe wat sneller buiten adem te raken
-Duizelig
Ik ben rond het begin van de 2e trimester steeds meer last gaan krijgen van duizeligheid. Dit kon volgens de verloskundige te maken hebben met het feit dat je lichaam nu meer bloed in het lichaam heeft voor het kindje. En je lichaam harder zijn best moest doen om dit allemaal rond te pompen. Ook had ik vaak bij de controles een wat lagere bloeddruk. Dit samen maakte het dat ik vaak duizelig was. Ik gebruikte af en toe een zout dropje en dextro hiervoor. Let erop! Drop wordt zeker niet geadviseerd in een zwangerschap. Dit verhoogt de bloeddruk. Nu had ik al een lage dus wist ik dat er prima een zout dropje in kon.
-Rugpijn
In week 23 schrijf ik dat ik na een drukke dag last heb van mijn onderrug. Een mooi moment om dan om een massage te vragen van mijn man. Die het dan ook met veel liefde deed haha. Zonder gezeur. Dat is nu wel anders, nu moet ik smeken om een massage te krijgen. πŸ˜„
-Vermoeidheid
Dit blijft ook in het 2e trimester een fijne bijkomstigheid:D Gewoon toegeven en als het kan lekker veel dutjes doen.
-Slecht slapen
Oh wat kwam ik vanaf deze periode moeilijk in slaap. Ik lag nachten lang wakker, en sliep soms pas rond een uur of 3. Niet omdat ik last had van kwaaltjes, maar ik kon gewoon niet slapen. Ik kon niet makkelijk in slaap komen. Dit begon bij mij aan het eind van trimester 2 rond week 27.

3e trimester (week 27 t/m 42)

De kwaaltjes maagzuur, misselijkheid, bekkenpijn en snel buiten adem. Zijn weer of nog eigenlijk volop aanwezig.
-Maagzuur
Oke dit is nu volop aanwezig. De rennieΒ΄s zijn niet meer bij mij weg te slaan en gaan overal met mij mee! haha. Ik krijg snel maagzuur van vet eten en dan vooral van een kroket. Maar ook van sinaasappelsap en chocolade. Zodra ik het voel aankomen neem ik een rennie. Dit helpt gelukkig vaak wel. Vooral dus wanneer ik bepaalde dingen eet en in de avond/nacht heb ik hier last van gehad. Zitten hielp ook om het te verminderen. Zodra ik ging liggen was het drama. Blijf ook na het eten even zitten, en plof niet gelijk op de bank al liggend. Dit helpt niet mee.
-Bekkenpijn
Doordat ik steeds meer last heb van mijn bekken worden de meest Β΄normaleΒ΄ dingen moeilijker. Bukken gaat lastig, ik slaap niet meer lekker. Als ik te lang zit krijg ik last van mijn stuitje en als ik weer te lang sta merk ik het in mijn onderrug. Opstaan vanuit een stoel lijkt nu net alsof je een oud omaatje op ziet staan. En lange afstanden lopen gaat niet meer.
-Restless legs
Dit is een vervelende kwaal waar ik echt wel veel last van heb gehad. Je leest er eigenlijk niet veel over, maar de restless legs was echt geen fijne kwaal. Elke avond kreeg ik pijn in mijn onderbenen. Vaak na een drukke dag of na veel gelopen te hebben. De pijn en onrustige gevoel in mijn benen was soms echt lastig. Soms zo erg dat ik er echt gewoon om moest huilen. Omdat niet veel hielp. Van mijn zwangerschapsmasseur hoorde ik dat dit te maken heeft met een tekort een magnesium. Daarom gebruikte ik een spray om op mijn benen te smeren met extra magnesium. Dit kan soms wat gaan prikken, wat een teken is dat het gaat werken. Ik heb alleen al een gevoelige huid en dit deed echt te veel zeer, soms tot huilend aan toe. Mijn man masseerde elke avond mijn kuiten, en ik gebruikte een homeopathische spiergel. Dit zorgde er wel voor dat het iets afnam, maar helemaal weg ging het niet. Dit is ook echt een kwaal die ik zelf samen met de bekkenpijn het vervelendste vond.

Ik ging vanaf het derde trimester naar een zwangerschap masseur. Dit vond ik echt heerlijk. En stukje ontspanning, maar ze nam ook zeker de probleemgebieden mee. Gaf tips tussendoor, en hielp mij met de klachten daar waar het kon.
-Striae
Nou een echt kwaaltje kan je dit niet noemen, maar je kan er zeker last van krijgen. Tot week 35 had ik nergens last van. Tot mijn moeder in een keer zag dat ik striae kreeg. Op mijn onderbuik onder de navel. Het is niet veel, maar ik hoopte net dat ik nergens last van zou krijgen. Helaas haha. Ik smeerde mijn buik elke avond en ochtend in met een speciale mama olie. Maar dit maakt in principe niet uit. Je krijgt het of je krijgt het niet, een kwestie van geluk of pech. Maar het smeren vond ik zelf altijd wel fijn voelen.
-Harde buiken
Niet geheel als super vervelend ervaren. Maar aan het eind van een werkdag kon ik hier weleens last van hebben. De echt hele harde buiken zijn niet prettig. Maar dit was af en toe het geval en niet heel lang gelukkig. En warme kruik op de buik hielp dan voor mij. Ik gebruikte de pittenzak kruiken. Die kan je in de magnetron opwarmen en vallen mooi over de buik.
-Drukkend gevoel Β΄benedenΒ΄
Vanaf week 34 had ik veel druk beneden. Dit maakte het lopen niet fijn en moeilijker. Dit kwam ook al omdat Boyd vanaf week 30 al ingedaald was, en vast lag in mijn bekken.

In week 40 beschreef ik dat de laatst dagen nu wel zwaar zijn. Ik heb veel pijn in mijn bekken en zoals ik het noem mijnΒ΄punaniΒ΄ πŸ˜€

Het lijkt zo veel als je het leest, maar ik zeg altijd dat ik niet mag klagen. Er zijn zwangeren die nog veel meer kwaaltjes hebben, en zelfs de gehele zwangerschap misselijk zijn. Tot een sonde en ziekenhuisopname aan toe. Of misschien wel andere kwalen hebben wat ze beperkt. Ja deze kwalen zijn zeker niet fijn. Maar je neemt ze voor lief. Ik in ieder geval wel. Want dat ik een kindje 40 weken mocht dragen, om daarna gezond ter wereld te brengen. Gaat al deze kwalen te boven. Het is het waard!

Hoe vond je deze blog?
+1
0
+1
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *