Dagelijks leven

Het kiezen van een kolfapparaat.

Toen ik besloten had om borstvoeding te blijven geven ben ik gaan nadenken over kolven. In de eerste weken dat je baby er is adviseren ze om nog niet te gaan kolven. Dit kan het natuurlijke proces tegen gaan werken wat betreft je melkproductie. Ik had geen idee wat een goed kolfapparaat zou zijn. Natuurlijk kijk je wel op het internet, maar dan zie je zoveel verschillende merken. En aan zo´n kolfapparaat hangt ook nog wel een prijskaartje. Dus daar begon de zoektocht.

Van een collega van mijn moeder had ik tijdens de zwangerschap een handkolf gekregen van Philips Avent. Deze heb ik destijds op zolder bewaard mocht ik borstvoeding gaan geven. Dat doe ik en deze heb ik dus ook even gebruikt. Hier kan ik eigenlijk kort over zijn. Een handkolf vind ik prima voor even snel iets af te kolven, maar dit is niet handig om te gaan gebruiken als je weer gaat werken. Het kost echt veel meer tijd, en ik vind het een beetje onhandig. Dus deze handkolf gebruikte ik wanneer ik hele erge stuwing had, zodat ik ervoor kon zorgen dat de meeste druk van mijn borsten was voordat ik Boyd ging aanleggen. Deze handkolf ging ik dus niet heel vaak gebruiken, maar wat zou het dan wel worden?

Als eerste besloot ik mijn zus om advies te vragen. Super handig voor mij was namelijk dat mijn zus ook borstvoeding gaf en zij voor haar werk ook een kolfapparaat heeft. Zij gebruikte de Ardo calypso double. Dit is een dubbele elektrische kolf. Dit betekent dat je twee borsten tegelijk via het stroom of de accu kan afkolven. Deze kolf kost €239,-, en is vaak in de aanbieding voor ongeveer €170,-. Dan heb je alleen de dubbele kolfapparaat, zonder extra tas en koeltas.
Mijn zus had een goede ervaring met deze kolf, en ik mocht het voor een aantal dagen gaan uitproberen.

Ik heb 17,18 en 19 mei het kolfapparaat getest. Ik vond het een lomp ding, want het apparaat is best groot, en de kleur is niet mijn ding. #groen. Maar oké het gaat erom of het goed werkt. De kolf werkte op zich prima, en hij deed zijn werk. Het apparaat zelf maakte niet veel lawaai vond ik, en had een goede kracht. Ook heeft deze twee functies. De eerste is om ervoor te zorgen dat je toeschietreflex wordt geactiveerd en de tweede functie zorgt ervoor dat het drinken van de kleine nagebootst wordt om de melk af te kolven. Verder hebben de borstschilden een zacht siliconen onderdeel wat ervoor zorgt dat het prettig tegen je borsten aan zit. Daarbij zijn er twee opzetstukken voor de grootte die bij jouw borsten past. Al met al een prima kolf die goed werkt. Het enige nadeel vond ik zelf dat hij of aan het netstroom moest. (Dit heb je niet overal waar je misschien zal moeten gaan kolven.) Of met batterijen op accu werkte. Ik heb zelf een hekel aan batterijen omdat ze altijd zo snel leeg gaan. En er moeten er vier in. Dan blijf je bezig met deze vervangen.

Na mijn korte onderzoek over borstkolven was ik eruit dat ik in ieder geval een elektrische kolf wou. Dit is stukken gemakkelijker dan een handkolf, ook vanwege de frequentie dat ik straks moest gaan kolven als ik ging werken. Ook wist ik dat ik een dubbele kolf wou. Wanneer je twee borsten tegelijk afkolft blijkt dit namelijk je productie te verhogen. Daarnaast zou het ook schelen in de tijd die je kwijt bent met het kolven. Extra handig voor mijn werk, want ja daar houd je toch rekening mee.

Ondertussen had ik zelf nog wat onderzoek gedaan naar andere kolven. Mijn oog was eigenlijk bijna meteen gevallen op de Medela borstkolf. En dan om precies te zijn de nieuwste versie. De Medela Freestyle Flex. Dis is een dubbele elektrische kolf met veel handige functies. Zo kan je het apparaat koppelen via bluetooth aan je telefoon. Daarop kan je een app downloaden waar het programma dan de kolfmomenten en tijden bijhoudt. De afgekolfde hoeveelheden kan je hierna ook hierin invullen. Ook vond ik het formaat net wat compacter en handiger. En de uitstraling van het apparaat was toch wat luxer. Het apparaat heeft ook veel extra accessoires en er was op het moment dat ik keek een actie dat je bij aankoop van de Medela Freestyle Flex borstkolf een starter kit bij kreeg. Dat sprak mij wel aan natuurlijk al die extra dingen. Dit kolfapparaat was wel een stukje duurder. Zo betaal je voor de Medela Freestyle Flex €265,- euro. Dit is niet niks natuurlijk. Maar oké ik vond hem mooi, zou hem vaak gaan gebruiken. Daarbij zitten er veel extra´s bij de prijs inbegrepen. Dus ik had het geld er wel voor over. De Ardo was een prima kolf, maar het formaat was niet mijn ding. En de kleur ook niet. hahah! Oké dat is dan mijn luxe probleem. Dus maakt de kleur en het formaat je niet heel veel uit. De Ardo is een goede kolf uit mijn ervaring.

Zelf ging ik voor de Medela, dus op naar de winkel en aanschaffen die Medela kolf. Ik gebruik de kolf nu ongeveer een half jaar, en heb een goed beeld kunnen krijgen van het apparaat.

In een volgende blog zal ik mijn ervaring delen over het gebruik van de Medela borstkolf elektrisch Freestyle Flex. Wat vind ik de voordelen, en zitten er ook nadelen aan deze kolf? Je lees het binnenkort.

Hoe vond je deze blog?
+1
0
+1
0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ons gezinnetje

6 december 2020