Moederschap & opvoeding

Mijn borstvoeding avontuur

Borstvoeding. Zoals je misschien in een andere blog van mij hebt gelezen was dit niet hetgeen wat ik verwacht was te gaan doen. Zelf dacht ik dat flesvoeding meer bij mij zou passen, maar het tegendeel is waar. Ik geef mijn zoon borstvoeding. Hoe ik dit ervaar, en hoe lang ik het denk te geven lees je hier.

Oké borstvoeding it is. Na het geprobeerd te hebben na de bevalling beviel het mij wel. Ik ging de uitdaging aan om mijn zoon borstvoeding te geven, want het ging prima de eerste keer in het ziekenhuis. In mijn kraamweek had ik best veel pijn aan mijn linkerborst. Dit bleek te komen doordat ik Boyd na de bevalling 15 min. aan één borst had laten drinken. Geen idee had ik ja dat dit eigenlijk niet goed was, en de verpleegkundige begeleide mij hier verder ook niet in. Niks meer aan te doen, ik moest er maar even mee dealen. Het zou vanzelf over gaan. (Voor een volgende keer weet ik dus wel beter, max. 5 min. aan de borst als je begint met het geven van borstvoeding. Logisch ook want je borsten moeten hier ook aan wennen. Zo heb ik geleerd van mijn kraamverzorgster.)

Tepelhoedje en ´purelan zalf´
Om dan toch de pijn wat te verzachten adviseerde mijn kraamverzorgster een tepelhoedje. Dit had ik niet thuis, omdat ik niet verwacht had borstvoeding te gaan geven. Maar gelukkig had mijn kraamverzorgster altijd een nieuw setje bij zich. Echt top van haar! Het tepelhoedje verzachtte de pijn. Nee de pijn was niet helemaal weg, maar het voelde al wel een stuk prettiger aan. Ook haalde mijn man op advies een tepelzalf ,´purelan´ van Medela. Dit is een dikke zalf, wat verlichting geeft voor pijn en goed is voor de droge huid. Dit smeerde ik na elke voeding op beide tepels. Mijn tepels deden al wel sneller minder pijn. Ook het tepelhoedje hielp bij het verzachten van de pijn. Ik denk dat de zalf er wel voor zorgde dat mijn tepels rustig konden herstellen na elke voeding. Zo had ik ook geen last van tepelkloven of iets. Misschien heeft de zalf op dit punt wel geholpen. Geen idee.

Een tepelhoedje heb ik best lang gebruikt. Ik denk zo ongeveer tot een maand of 4,5. Tussendoor probeerde ik Boyd ook weleens zonder aan de borst te leggen, maar dit voelde niet altijd prettig. Ik deed dit wel, omdat het ook makkelijk zou zijn als hij zonder tepelhoedje bij mij kon drinken mocht het een keer voorkomen dat ik hem niet bij mij zou hebben. De overgang van met tepelhoedje naar zonder ging eigenlijk heel spontaan. Eerst wou hij een periode absoluut niet bij mij drinken zonder tepelhoedje, dan werd hij echt onrustig zodra hij al mijn tepel voelde. En van de een op de andere dag wou hij juist niet drinken met tepelhoedje. Toen ben ik er eigenlijk maar helemaal mee gestopt. Ja het aanleggen voel ik nu wel meer. Ook door de kracht waarmee hij nu bij mij drinkt. En dat hij mooi mijn tepel vacuum zuigt en dan besluit overal heen te kijken. Met mijn tepel in zijn mond is niet heel prettig, maar dit hoort er ook wel een beetje bij.

Stuwing
Ik had het geluk dat mijn productie snel op gang kwam, en Boyd goed aan de borst dronk. Hierdoor ervaarde ik het ook als iets heel moois. Wat bijna elke vrouw heeft na een bevalling is stuwing. En oh mijn god! Dit begon bij mij op dag drie. In de nacht werd ik wakker en kon ik niet meer zo lekker liggen. Ik merkte dat ik last kreeg van mijn borsten. Dit werd in de nacht steeds erger. De enige houding wat ik toen fijn vond was op mijn rug, want op mijn zij deed al zeer aan de borsten. En op de buik was al helemaal een no go! De ochtend dat ik wakker werd en in de spiegel kijk schrok ik best. Het leek wel alsof ik drie dubbele borsten gekregen had. Ik had mijn eigen borsten, nog een paar aan de zijkant en aan de bovenkant zitten leek het wel. Ik wist niet dat ze zo huge zouden worden bij stuwing. Oké ja stiekem was ik niet alleen geschrokken, want voor even waren die super borsten ook wel leuk. Haha ergens was het dus wel grappig, maar het voelde niet fijn. Het was fijn als Boyd even mocht drinken zodat de druk er heel iets af ging, maar niemand mocht ze aanraken. Zelfs als ik ze zelf aanraakte deed het zeer. Mijn kraamverzorgster maakte de welbekende bevroren maandverbandjes. Op maat gemaakt voor de borsten, even nat maken, en hup de vriezer in. Als de pijn echt te veel werd kon ik deze op mijn borsten leggen. Dat was soms wel even verkoelend. Maar oh wat was ik weer blij ondanks de mooie ronde borsten dat de stuwing na een dag ongeveer voorbij was.

Mijn ervaring en of ik nog steeds borstvoeding geef
Ik ervaar borstvoeding geven als iets heel moois. Het is een moment dat jij je kindje iets geeft dat je eigen lichaam aanmaakt waar je kindje goed op groeit. Dit vind ik heel bijzonder om te zien. Dat je kindje goed groeit en aankomt, en dat allemaal met de melk die ik zelf aanmaak. Bizar eigenlijk dat je lichaam dit doet en kan. Wat naar mijn idee ook een voordeel is van borstvoeding is dat ik overal op elk moment gelijk wanneer Boyd erom vraagt hem voeding kan geven. Even hup de borst tevoorschijn halen en Boyd kan lekker drinken.

De eerste twee maanden was Boyd na elke voeding melkdronken. Dit was altijd zo schattig.

En op de vraag of ik nog steeds borstvoeding geef. Ja ik geef nog steeds borstvoeding. Boyd is nu 5,5 maanden oud, en ik geef borstvoeding op verzoek. Dit betekent dat ik niet op vaste tijden Boyd aan de borst leg, maar kijk naar zijn gedrag wanneer hij aangeeft te willen drinken. De eerste week dronk hij zo´n 5 keer per dag. Later werd dit weleens 9 keer op een dag. In de nacht komt hij ook geregeld ja.

Hij dronk ook heel verschillend qua tijd aan de borst. Ik merk echt dat hij steeds effectiever aan het drinken is. In de eerste weken dronk hij wel in totaal bij beide borsten 30 min. Nu is dit tussen de 5 en 8 min. in totaal. Een stuk korter dus, waardoor ik ook sneller klaar ben met voeden. De eerste periode dronk hij 30 min., hield ik hem daarna nog 30 minuten omhoog. (Anders kwam al gauw veel melk terug.) Deed ik ondertussen een boertje en dan legde ik hem weer in bed of weg om te spelen. Nu voed ik hem ongeveer 6 minuten, laat ik hem een boertje doen en dan kan ik hem gelijk plat leggen zodat hij of kan slapen of spelen. Het geven van borstvoeding kostte mij dus ook steeds minder tijd. Als ik in mijn overzicht kijk hoeveel tijd ik spendeerde aan voeden per dag dan was dat op het begin tussen de 2,5 en 3 uur op een dag. Dat is nu nog maar ongeveer 45 minuten.

Hoe lang ik nog door wil gaan met borstvoeding geven kan ik niet zeggen. In eerste instantie wou ik helemaal geen borstvoeding geven, maar kijk nu. Ik geef nu al bijna een half jaar de borst. Daarna dacht ik nou dan doe ik het een half jaartje, maar nu ik dat punt bijna heb bereikt denk ik er nog niet mee te stoppen. Zoals ik er nu in sta denk ik op een bepaald moment te stoppen wanneer Boyd nog ongeveer 3 keer per dag komt voor melk. Dan wil ik nog wel mijn eigen melk geven, maar dan ga ik fulltime kolven. Dan hoef ik hem en mijzelf ook niet in de meeste rare posities te zetten, aangezien meneer ook steeds langer wordt. En dat maakt het voeden soms wat ingewikkelder.

Voor nu geniet ik er nog van, en ik zie wel tot hoelang ik doorga met borstvoeding. Maximaal tot hij 1 jaar wordt, dat in ieder geval wel.


Ik snap dat het geven van borstvoeding niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Lukt het wel dan is het mooi, en voel je je er prettig bij dan is het helemaal goed dat je borstvoeding geeft. Blijkt echter dat borstvoeding niet je ding is of je het wel heel graag wilt, maar het wil om een of andere reden niet lukken? Dan is flesvoeding ook hele goede voeding. Ook hier wordt je kindje groot, sterk en gezond van. Kies waar jij je prettig bij voelt. Dat is het beste voor je kindje!

Hoe vond je deze blog?
+1
0
+1
0

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *