Wol/Zijde kleren

Voor Maan vinden wij het fijn om haar wol/zijde kleren te laten dragen. Dit doen we eigenlijk al vanaf het begin. Van een lieve vriendin hadden wij wol/zijde rompertjes gekregen die direct na de geboorte gedragen konden worden en zo hebben wij alsmaar tweede hands en soms ook nieuw wol/zijden kleren gekocht voor Maan. De stof is niet alleen zacht en prikvrij, de stof heeft ook een diepe betekenis.

 

Wol of Wol/Zijde kleding dragen heeft verschillende voordelen want wol/zijde reguleert niet alleen de lichaamstemperaturen.
Wol/Zijde omhult je in een laagje veiligheid, warmte, geborgenheid. De warme laag die je als baby in de baarmoeder ook ervaren hebt.

Als het erg heet buiten is zal wol er voor zorgen dat het zweet goed afgevoerd wordt en dat er een verkoelende laag om het lichaam valt. Wanneer het koud buiten is zal wol er voor zorgen dat het lichaam warm blijft, maar niet over hit raakt door de verwarmende laag om het lichaam.

 

Zo’n laagje om het lichaam kun je ook ‘omhulling’ noemen. Een omhulling kan fysiek plaatsvinden: letterlijk om het lichaam heen zoals bij wol en turfolie. Maar zo’n fysieke laag stimuleert ook de spirituele laag.
Je kunt dus laagjes aanbrengen om te verwarmen of te verkoelen, echter kun je ook laagjes ter omhulling aanbrengen om jezelf een beetje af te sluiten voor prikkels. Zie het als een zacht en flexibel liefdevol harnas. Je voelt je er veilig in. Een bescherming.

Bij pasgeboren baby’s is het heel fijn om wol/zijde kleding te dragen. Denk aan een wol/zijde rompertje met lange mouwen en een wol/zijde lange onderbroek en een wol/zijde strikmutsje.
Pasgeboren baby’s kan dit helpen hun temperatuur regulatie te ondersteunen en op de juiste lichaamstemperatuur te blijven. Ook ondersteund het hen in de overgang van in de baarmoeder naar uit de baarmoeder want dat is niet niks voor een baby. Ontzettend veel prikkels en kou komen er op een baby af. Veel energieën van mensen niet te vergeten.

 

De eerste 7 jaren van een kind is warmte een fundamenteel element. In de antroposofie wordt er over cyclussen van 7 jaar gesproken. De eerste 7 jaar legt een kind zijn/haar basis en gaat een kind zich wurmen in het lichaam, ontdekken van binnen uit en van buitenaf wat het lichaam is, maar ook spiritueel en incarneert het kind in wezen in het fysieke lichaam.

Het lichaam omhullen met warmte: van het lichaam van de moeder, van wol/zijde, van turfolie van liefde zal bijdragen aan een fijn en gezond proces deze 7 jaar.
Natuurlijk ook liefdevolle aandacht, aanraking en een zachte warme omgeving creëren voor je kindje.
Deze eerste 7 jaar is het erg fijn voor een kindje om wol/zijde kleren te mogen dragen. Niet alleen voor een pasgeboren baby, maar ook wanneer je kindje naar een drukke speeltuin gaat, naar een opvang gaat, naar een kleuterschool gaat. Het zijn allemaal momenten waarin in een kind extra omhulling, een liefdevol harnas kan gebruiken.

 

 

Wol/Zijde is vrij prijzig maar 2e hands goed te vinden. Maar haar eerste laag direct op de huid is vaak wol of wol/zijde en de laag daarop volgend kan dan van een ander materiaal zijn. Evenals haar winterjassen soms zijn. Vaak zijn ze ook gewoon van wol.
Met vriendinnen hebben wij een doorgeefsysteem van kleding. Wol/Zijde doet hier niet aan mee, dat kopen we voor Maan en verkopen we weer als het niet meer past..

 

Ik merk nu dat Maan ouder wordt en wij eigenlijk dagelijks buiten zijn en heel veel op de fiets zitten. Dat er steeds meer laagjes kleren van wol (zijde) zijn.

Het grappige is dat je er niet eens zo veel van hoeft te hebben. Wol is namelijk antibacterieel en zelfreinigend. Dus het hoeft niet zo vaak in de wasmachine en is ook niet zo snel vies. Een middagje in de kou hangen doet ook al wonderen. Denk aan het schapenvachtje dat je in de sneeuw kunt leggen om het te reinigen. De natuur doet zijn werk.

Aan 5 rompertjes met lange mouwen, 3 longsleeves met lange mouwen, 2 lange (onder)broeken / leggings / maillots, en 3 paar wollen sokken,  heb je in mijn ogen voldoende in de winter. Met deze basis heb je genoeg om je kindje te voorzien van de functie van wol/zijden. Je kunt altijd wat extra spulletjes kopen als je dat fijn vindt.

In de zomer heb je er ook voldoende aan, al is het dan fijn om niet alleen lange mouwen te hebben maar ook korte mouwen. Wij vinden lange mouwen in de zomer ook fijn i.v.m. verbranden in de zon. En Maan vindt een los zittende lange (onder)broek vaak fijner dan een strakke legging. Maillots dragen we in de zomer niet.

 

 

Zo langzaamaan is wol er helemaal ingeslopen bij ons. Zo slapen we allemaal al jaren onder de wol, hebben we wollen hoofdkussens, heeft Maan ook een schapenvel in haar kinderwagen, hebben we een wollen vloerkleed, draag ik ook veel wol en ben ik erg goed geworden in kringloopwinkels wollen winterjassen te vinden voor mezelf en voor vriendinnen. Ook voor mijn man, vind ik regelmatig wollen truien, sjaals etc in die winkels. In begin zag hij er erg de humor van in, maar nu is hij het enorm gaan waarderen en hebben we alle drie een eigen wastas voor onze wolletjes. Zodat het in de was niet verkeerd kan gaan met andere materialen.

 

Zo zie je, wol zorgt voor een lach, geborgenheid, warmte, en ontwikkeling. Want in warmte kan iets zich ontwikkelen.

Wil je wol kopen met een fijne milieu- en diervriendelijke herkomst: GOTS is een keurmerk waar je met een gerust hart je wolletjes kunt kopen.