Wasbaar luieren onderweg…

Stel je gaat een dagje weg, of sterker: je gaat op vakantie. Hoe doe je dat dan met wasbaar luieren? Is dat wel handig? Gaat de luiertas niet stinken? Is het niet super veel werk? Kan ik dan nog genieten of ben ik alleen maar met luiers bezig?
Dit zijn allemaal vragen die ik mezelf vaak gesteld heb.. Echter, hoe langer je bezig bent, hoe meer de wasbare luier verslaving bezit neemt van je, hoe kleiner de obstakels worden..

Maan draagt dag en nacht wasbare luiers. En het is echt niet veel werk om een paar keer per week de wasmachine extra te laten draaien. De laatste keer dat wij wegwerpluiers hebben gekocht in de winkel kan ik me niet meer herinneren.
Binnenkort gaan we een lang weekend kamperen, mét de wasbare luiers. Er is wel een wasmachine op de camping aanwezig, maar dat is vaak ontzettend prijzig tijdens het hoogseizoen en de machines zijn niet altijd goed.
Dus de oplossing voor een dagje weg, een vakantie is eenvoudig: de wetbag.

 

De wetbag

Een wetbag is een water- en geurdichte zak/tas. Je hebt ze in verschillende formaten. Je hebt grote zakken en kleine zakken. De grote is qua formaat vaak 65cmx 39cm. Daar passen wel een stuk of 8 luiers in (zie foto).
Als je een dagje weg gaat hoef je niet een heel grote zak mee te nemen. Je kunt dan gewoon een kleine wetbag pakken waar 2 tot 3 luiertjes in passen. De kleine is qua formaat vaak 30×40 cm.

 

De wetbag (groot)

 

Gebruik voor thuis

Een grote wetbag gebruiken wij thuis in plaats van een luieremmer. Hij hangt aan de muur en als deze vol is, dan gaat de inhoud in de wasmachine. Een luieremmer is kleiner er kan minder in en is niet 100% geurdicht. Ons dressoir is tevens onze commode en staat in de woonkamer. We hebben de keuze om de hele dag tegen een witte luieremmer aan te kijken of naar een gezellige wetbag die aan de muur hangt. Die keuze is snel gemaakt: de gezellige wetbag (zie foto).

 

Op de foto zie je een grote wetbag

Gebruik voor onderweg

Wij hebben ook twee kleine wetbags, deze zijn ieder voorzien van 2 zakjes met ritssluiting (zie foto). In het grote vak stop ik alle luiers, de inleggers (boosters), de inleg vliesjes, droge wasbare billendoekjes een toiletrol en een spray die ik zelf heb gemaakt. In het kleine vakje zit een extra buitenbroekje, boterhamzakjes, een maandverband voor mezelf. Ik heb deze wetbag altijd bij me. Als ik zelf naar het toilet ga, of als ik met Maan naar het toilet ga. Wij gaan vaak naar boerderij speeltuinen of stad speeltuinen waar je zelf een toiletrol mee moet nemen. Deze tas is goud waard qua inhoud. Ook heb ik altijd een lege kleine wetbag bij me. Daar doe ik dan de vieze luiertjes in met de vieze inleggers (boosters).

 

Twee kleine wetbags voor onderweg

 

De inhoud van mijn gevulde wetbag

 

De boterhamzakjes heb ik bij me om de vieze vliesjes met ontlasting in te doen. Deze knoop ik dicht en gooi ik in een prullenbak bij het toilet. Waarom plastic boterhamzakjes in plaats van papieren zakjes? Omdat dit geurdicht is en ik dat sociaal vind op openbare plekken waar ouders met hun kindjes komen. Thuis gebruik ik papieren kraft zakjes van 9cmx18cm. Of we spoelen de drol gewoon door het toilet.

Als ik een dagje weg ga met Maan, iets dat dagelijks gebeurd, dan neem ik altijd de wetbag mee. En ik ben nooit iets vergeten omdat het allemaal in één wetbag zit. Die doe ik in mijn grote rugzak bij alle andere spulletjes. Het geeft mij rust daardoor. Als Maan een schone luier nodig heeft denk ik nooit: ‘oh even zoeken waar ik het allemaal heb’ of dat ik in het hokje sta en denk ‘oh nee, ik ben doekjes vergeten’. Ik heb nu altijd alles bij de hand. Voor ik vertrek check ik even mijn wetbag. Ik ben dus veel minder met de luiers bezig in mijn hoofd. En in de praktijk komt het niet overdreven veel voor dat ik continu sta te verwisselen. Net zoals elke andere mama met een kindje die nog in de luiers zit.

 

Vakantie

Op vakantie neem ik de grote wetbag mee en deze vul ik elke keer met een vieze luiers en spulletjes. Blijven we lang weg dan zal ik een was aanzetten op de camping of contact opnemen met iemand van een wasbaar luier ‘was adresje’ in de buurt. Er staat een lijst online met adresjes waar je kunt wassen bij mensen die wasbaar luieren.
Als we voor een relatief korte periode weg gaan, spoel ik de luiers even uit en gaan ze in de wetbag mee naar huis om thuis direct gewassen te worden.

 

Heb je nog vragen dan mag je mij altijd een berichtje sturen. Je bent niet de enige die dat doet. Regelmatig krijg ik wasbare luiervragen die ik met liefde beantwoord!