Wasbaar luieren, hoe dan?

Toen we een paar maanden zwanger waren van Maan kochten we via marktplaats een kleine set wasbare luiers:
prefolds, inleggers en overbroekjes. Wij hadden gééén idee wat we kochten. Jij misschien ook niet terwijl je dit leest, maar mocht je welwillend tegenover wasbaar luieren staan, lees dan vooral verder.

Wij waren namelijk totaal niet ingelezen, hadden een fijne advertentie gevonden die eerlijkheid, hygiëne en liefde uitstraalde we zijn er naartoe gereden en hebben de luiers gekocht. Het was inderdaad een super lieve vrouw met ontzettend leuke kids in een gezellig knus huisje. We kregen er ook nog een vage rol bij met doorzichtig papier..
Ondanks de lange uitleg van de vrouw was ik door alle hormonen het verhaal al weer kwijt voordat we de auto weer instapten. En Nathan had er ook geen kaas van gegeten. Succes verzekerd.
Wat me nog wel is bijgebleven was dat ze het had over haar wasroutine: géén droger, wél voor spoelen, géén wasverzachter. En die informatie klonk toen belachelijk maar is dus echt ontzettend belangrijk. Je hoort dadelijk waarom.

Maan is nu 16 maanden oud en wat was dit een gouden aankoop!! Ondanks we nu overgestapt zijn op voorgevormde wasbare luiers hebben we maanden lang met plezier de prefolds gebruikt.

Voor de leek:

Prefolds zijn hele dikke doeken die je vouwt in de vorm van een luier, vast zet met een speciaal klemmetje en er dan een waterdicht broekje over doet. Dit is heel handig bij een pas geboren baby omdat je precies op maat kunt vouwen. Er zijn ontzettend veel manieren van vouwen en na een paar weken heb je een routine. Een pasgeboren kindje heeft vaak spuitpoep en wanneer je prefolds gebruikt kun je die zo vouwen dat je de poep in de luier houdt. Als je kindje veel plast dan kun je aan de voorkant een bepaalde vouw maken waardoor je daar een lekkage voorkomt. Zo zijn er tal van trucjes om te vouwen naar behoefte. Maar het kost wat werk en inspanning.


Voorgevormde luiers
zijn (in ons geval) 2 luiers. Een stoffen luier van katoen of bamboe (oid) en een waterdicht broekje er over. Je doet dus 2 luiers aan over elkaar. Dit is echt een heel simpel systeem. Je kunt nog een extra inlegger gebruiken die je aan de voorkant legt bij een kindje dat veel plast. Of als je de luier snachts ook gebruikt, dan kun je één of meerdere inleggers gebruiken. Dus ook met dit systeem kun je inspelen op behoefte. Het gaat sneller en kost minder inspanning. De materialen die wij op de huid van Maan gebruiken zijn dus enkel katoen en bamboe.

  

 

Je hebt nog 100 verschillende systemen en 100 verschillende luiers en 100 verschillende overbroekjes maar ik houd het even hierbij. Wij hebben dus een 2 delig systeem. De kleinste kans op lekken. (100 is om aan te geven dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien).

 

De eerste weken doen we maar wat en al snel grijpen we naar wegwerp luiers. Maar omdat daar zo veel chemische zooi in zit voelt dat niet fijn. Een klein rekensommetje herinnert ons al weer aan de financiële voordelen van wasbaar luieren. Na een aantal filmpjes te bekijken op YouTube en wat uitproberen lukt het ons om de mooiste vouw ter wereld te ontdekken en hebben we serieus nooit een lekkage te pakken.

 

 Stap 1 spullen klaar leggen

 

Stap 2 luier vouwen, inlegger er in

 

 Stap 3 extra drollen velletje er in

 

Stap 4 de luier dichtvouwen

Stap 5 het overbroekje er om

Filmpje prefolds vouwen klik hier

Maan groeit uit de prefolds en ontpopt zich als draaikontje; per luierwissel draait ze 5 keer rond. Tijd voor voorgevormde luiers dus want je krijgt met geen mogelijkheid de prefold meer netjes dicht. Tevens wordt Maan steeds groter en zo ook haar plasjes en zijn prefolds sneller ‘zwaar’ en gaan dan hangen tussen de benen. Geen gezicht vind ik. En ook niet fijn voor haar wanneer ze lekker aan de wandel gaat. Dus we besluiten in de grote maat die we nodig hebben de prefolds te laten voor wat het is en over te stappen op voorgevormde luiers.

De set prefolds gaat netjes in de kast (wellicht voor de toekomst) en we kopen een nieuwe set in een grotere maat online. Nu wél ingelezen en goed ingelicht.
Ook handig om te weten is dat er vaak 2 maten zijn: maat 1 tot 8 kilo en maat 2 vanaf 8 kilo. En die laatste maat doe je het langst mee tot de zindelijkheid als alles mee zit. Niet alle merken werken zo, maar dit is wel gangbaar.

Je hebt luiers en overbroekjes in allerlei kleuren, geuren en smaken. Wij kiezen een niet al te prijzig merk van bio katoen met bamboe inleggers en pul overbroekjes met een dubbel lekgootje. Die dubbele lekgootjes hebben onze prefold overbroekjes ook. Maar die passen inmiddels niet meer.
Dubbele lekgootjes betekenen praktisch: een extra riggel/pijpje aan de beentjes waardoor de kans op doorlekken nog kleiner wordt.

Een broekje met dubbele lekgootjes

 

Overdag heeft Maan een bio katoenen luier aan met één bamboe inlegger en het waterdichte pul overbroekje. En snachts heeft Maan een bio katoenen luier aan met één dikkere bamboe inlegger en het waterdichte pul overbroekje.
Wat was de eerste nacht spannend! Maar het is nog nooit niet goed gegaan. Zowel overdag als in de nacht niet. En als dat wel een keer mis gaat in de toekomst is dat niet zo erg. Dus eigenlijk is de spanning weg en genieten we.

 

 

Op de inlegger, ligt een doorzichtig velletje papier gemaakt van mais. Zacht voor de huid maar gaat niet kapot als het vochtig wordt. Dit velletje dient er voor om de drollen weg te gooien. Helaas kun je dit niet velletje niet door het toilet spoelen dus heb je tóch nog afval. Ik heb nog geen fijnere manier gevonden om de drollen weg te werken. Dus wij gebruiken nog steeds dit doorzichtige velletje. Raadsel 1 van de lieve Markplaats vrouw is hierbij opgelost.

 

 

Overbroekjes kun je in heel gezellige printjes kopen, voor jongetjes, voor meisjes naar ieders wensen. Heel dure, heel goedkope. Met druk knoopjes als sluiting of met klittenband als sluiting.
Wij hebben klittenband maar gaan binnenkort overbroekjes met drukknoopjes kopen want Maan doet haar luier zelf af doordat het klittenband zo makkelijk te openen is. En ik kan je vertellen, dat is echt niet altijd handig. Drukknoopjes scheelt dweilen. Klittenband is wel fijner ‘op maat’ te sluiten bij een pasgeboren kindje waarbij de luiers nog een beetje aan de grote kant zijn.

 

De wasroutine

De luiers moet je dus wel wassen en hoe doe je dit nou? Je verzamelt de luiers in een luieremmer of ‘wetbag’. En na een paar dagen doe je ze allemaal in de was. Je kunt ook elke dag wassen als je veel wasgoed hebt (bij grote gezinnen). Je spoelt ze eerst koud voor. Met biotex (de blauwe). Je laat het spoelprogramma wél centrifugeren zodat alle zeepresten goed weg gespoeld worden. Daarna zet je een lange hoofdwas aan. Wij doen er parfumvrij biologisch wasmiddel in met extra spoelfunctie op het einde van het programma. Sluit weer af met centrifugeren. Gebruik géén wasverzachter want dat verkleint de vochtopname van de luiers. De luiers gaan langzaam vol zitten met wasverzachter en dan doen ze het niet meer goed, ze gaan stinken of je kindje krijgt last van luieruitslag. Ook de droger is niet goed voor (het elastiek) van de luiers en het pul van de overbroekjes. Wanneer je de luiers in de zon droogt, dan bleken alle vlekken er ook nog eens uit en krijg je keer op keer witte luiers terug. Het 2e raadsel van de lieve Marktplaats vrouw is hierbij opgelost.

 

Maargoed, wasbaar luieren is zo verslavend dat we ook wasbare billendoekjes zijn gaan gebruiken. Zelf gemaakt van spuugdoekjes met een heerlijke zelfgemaakte ‘lotion’ om de billetjes mee te reinigen na een plas en/of poepluier. Ik zal het receptje onderaan deze blog zetten dan kun je het uitproberen als je interesse hebt.

 

In het bakje de billendoekjes, rechts boven de bamboe inleggers, onder de luier in het overbroekje en een flesje was emulsie zelf gemaakt.

 

Ik hoop dat je nu iets meer begrijpt van het fenomeen wasbaar luieren. Mocht je nog vragen hebben, voel je vrij om mij te benaderen. Ik beantwoord onafhankelijk je vragen want ik werk niet voor een website/bedrijf dat wasbare luiers verkoopt. Ik ben ook fan van een aantal merken en vind sommige merken helemaal niet fijn. Ook niet alle systemen vind ik fijn. Met een groot aantal merken en systemen ben ik bekend dus ook daar wil ik je wat vragen over beantwoorden mocht je die hebben.

 

 

 

 

Een billen reinigende emulsie 200CC maak je zo:

150cc water
40cc olie (jojoba)
10cc naty wasgel is zeepvrij
(0-3 drups olie naar keuze)

Voor elk gebruik schudden want water en olie mengt niet en je hebt de olie nodig.
Qua olie Jojoba gekozen omdat die voedend is, niet vet en snel intrekt. Goed voor de luiers en de billen.
Een te vette olie kan ook de vochtopname van de luiers negatief beïnvloeden.

Etherische olie zijn sterk, daarom altijd voorzichtig zijn in de dosering. 3 druppels is genoeg (eigenlijk al veel) op 40cc olie. Je hoeft de olie niet te ruiken, als er 1 druppel in zit doet die druppel al zijn werk. De etherische olie mengt met de jojoba olie, maar niet met het water, dus reken met 40cc en niet met de totale 200cc.
Bij een newborn kan je de etherische olie weglaten.

Lavendel, roos, teatree zijn geschikt. Citrus zoals sinaasappel raad ik af als je zelf gaat experimenteren.
Als de huid in de zon komt is citrus reactie gevoelig.

Kijk voor mama en baby producten gerust even in mijn shop.