Wasbaar luieren, de introductie

Wat leuk! Je wilt misschien starten met wasbaar luieren maar je weet niet zo goed waar te beginnen..
Dat snap ik! Je ziet door de bomen het bos soms niet meer door alle systemen en merken.
Ik behandel nu het 2 delig systeem, wat dat betekent wordt je al snel duidelijk, dat beloof ik.

Ik zal je meenemen in een korte introductie..

De meest goedkope manier om wasbaar te luieren is door vouwluiers te gebruiken.
(hydrofiel)doeken, strikluiers of prefolds.
De manier die iets meer geld kost is het gebruik van voorgevormde luiers. Ik zal de luiers behandelen op volgorde zoals ik ze zojuist benoemd heb.

 

De vouwluiers..

 

Het vouwen van doeken is ook de meest ouderwetse manier. Je gebruikt er de volgende doeken voor:

Hydrofiel doeken;
Oogjes luiers dikker dan hydrofiel doeken;
Flanellen doek dikker dan hydrofiel doeken maar iets kleiner formaat (68*66 cm);
Of een andere doek van katoen kan je zelf ergens van maken.

 

Hydrofiel doek met een snappi (klemmetje om mee vast te zetten).

 

De stof van een oogjesluier

 

Een flanellen doek

 

Het meest handige formaat is 70*70 cm omdat je deze het makkelijkst kunt vouwen.
Je kunt deze vouwen op een manier die bij jouw kindje past. Dit verschilt altijd. Voor jongetjes en meisjes zijn andere vouwen handig. Als je kindje veel plast of juist weinig kun je daar ook je manier van vouwen op aanpassen.
Uiteindelijk zet je de luiers vast met daarvoor bedoelde snappi’s, Biongo’s, verbandklemmetjes of tape.
Het is ook nog mogelijk om extra inleggers te gebruiken zodat de luier een paar plasjes langer mee gaat. Inleggers worden soms ook boosters genoemd.

 

Je kunt ook kiezen voor prefolds, maar wat zijn dat dan precies?
Prefolds zijn dikke lappen stof. Ze bestaan namelijk uit verschillende lagen stof. Ze zijn iets kleiner dan hydrofiel doeken en zijn meer rechthoekig dan vierkant. Je hebt ze in verschillende afmetingen. Voor een newborn, of de maanden daarna of grotere kindjes. Soms hebben merken maatje 1 en maatje 2. Dat is vaak van 0-8kg en 8-15kg. Je kunt prefolds op maat vouwen. Ze passen eigenlijk altijd door je manier van vouwen.

 

Prefolds

 

Dan heb je nog strikluiers, wat is dat dan?
Strikluiers zijn eigenlijk gewoon katoenen doeken met lintjes er aan die je kunt strikken. Je hebt dan geen tape, klemmetjes of wat dan ook nodig om de luier goed vast te zetten. Vaak zijn ze een klein beetje elastisch zodat ze goed aansluiten. Je kunt ze op maat van je kindje vouwen net als de andere luiertjes die ik genoemd heb. Ze zijn wel iets dunner en daarom gebruik je ze vaak in combinatie met inleggers, flanellen doeken of iets anders dat jij fijn vindt.

 

De strikluier

 

Je kunt al deze genoemde luiers op maat vouwen. Daarom heten deze systemen ook wel ‘vouwluiers‘. Dat is handig van dit systeem, helemaal bij een newborn omdat de meeste voorgevomde luiers in begin nog vrij groot zijn.
Al deze vouwluiers hebben nog wel een bijpassend ‘overbroekje’ nodig. Je hebt dus 2 dingen nodig:

1. de luier (doek/prefold) + soms nog extra inleggers /doeken;
2. het overbroekje (zodat het waterdicht is).

Daarom vallen deze ook allemaal onder het ‘2delig luier systeem’. Weer een term die vaak voorbij komt.

De meeste merken bieden ‘overbroekjes’ aan die over deze vouwluiers passen. Maar het is wel raadzaam om even na te kijken of te vragen aan de verkooppunten of deze overbroekjes die je wilt kopen daadwerkelijk geschikt zijn voor de vouwluiers die jij wilt gaan gebruiken.

 

Een overbroekje van pul

 

De voorgevormde luiers..

 

Een iets prijzigere manier om wasbaar te luieren is om te kiezen voor een voorgevormde luier.
Dat doen sommige mensen denken aan twee wegwerpluiers over elkaar aan te trekken. Één van stof en één waterdichte.
Je hebt ontzettend veel merken die deze verkopen omdat het een vrij makkelijke manier is om wasbaar te luieren. Je hoeft niks te vouwen, niks vast te zetten. Bij wiebel kindjes op het aankleedkussen is dit effectief. De voorgevormde luiers drogen wel iets langzamer dan de vouwluiers.
Voorgevormde luiers zijn er in verschillende maten. Vanaf newborn tot zindelijkheid te gebruiken. Ook hierbij is het vrij gangbaar dat er maatje 1 en maatje 2 bestaat. Weer van 0-8kg en 8-15 kg.
Ook heb je One Size (os) met drukknoopjes op maat te verstellen. Materialen zijn er in Bamboe, Hennep, Katoen etc etc. Voor ieder wat wils. Wat lijkt jou fijn?
Ik realiseerde mij door mijn gebruik van wasbaar maandverband dat ik fleece totaal niet fijn vind. Dus ik heb nooit luiers of inleggers gekozen met fleece.
Ook bij voorgevormde luiers worden inleggers soms boosters genoemd. En ook inleggers/boosters zijn er in verschillende materialen.

 

Een voorgevormde luier als die goed om is gedaan

 

Een voorgevormde luier met bamboe inlegger en overbroekje van pul

 

Ook voor voorgevormde luiers zijn een hele hoop overbroekjes te vinden. Met drukknoopjes, met klittenband, met enkele lekgootjes, met dubbele lekgootjes, van pul, van wol.

 

Een overbroekje van wol

 

Overbroekjes van pul met drukknoopjes en overbroekjes met klittenband

 

Zoals je op de foto’s ziet, gebruik ik alleen maar overbroekjes in de maat: One Size. Deze kun je op maat stellen en kan dus meegroeien met je kindje. Ik vind dat persoonlijk fijn. Voor een newborn kies ik een speciaal klein broekje. Die maat heet ook vaak ‘newborn’ dus is makkelijk.

Ook zie je dat alle overbroekjes die ik gebruik zogeheten dubbele lekgootjes hebben. Dit vind ik heel erg fijn. Een extra pijpje aan het broekje strak om het beentje heen dat lekken voorkomt. Je ziet het op de foto met de drie overbroekjes extra goed. De bovenste twee broekjes hebben een extra zwarte en gele stikrand. Dat is het dubbele lekgootje.

 

Tweedehands luieren
Voor alle luiers geldt eigenlijk: wil je goedkoop luieren, kijk dan ook even op een tweedehands platform. Het is niet makkelijk om te beoordelen of je dan een goede set luiers te pakken hebt omdat je nooit zeker weet hoe ze gewassen zijn. Het beste is als de luiers naar niks ruiken. Dus vooral niet muf. Wasverzachter is funest voor de vochtopname van luiers. Zelf ben ik geen voorstander van wasmiddel met parfum. Maar parfumvrij wasmiddel is niet altijd sterk genoeg, daarom wordt het vaak in combinatie met biotex gebruikt en dat geurt wel een beetje.
De meeste vlekken krijg je er wel uit met een nachtje biotex en een dagje in de blekende zon. Ook zegt grauwheid niet altijd iets over de kwaliteit van de luiers.
Zijn de luiers veelvoudig in de wasdroger gedroogd, dan kunnen de elastieken broos zijn geworden. Dit geldt voor voorgevormde luiers en strikluiers. Ook kunnen de vezels in de luiers aangetast zijn als ze vaak te lang te heet gedroogd zijn.
De droger kan wel als testmiddel ingezet worden: urine/ammoniak gaat sterk geuren als het verhit wordt via een droger. Dus komen de luiers stinkend uit de droger dan weet je dat ze niet schoon zijn.

 

Om het vervolg te lezen op wasbaar luieren met prefolds en voorgevormde luiers wil ik je heel graag mijn volgende blog laten lezen, ‘Wasbaar luieren, hoe dan?‘ daarin leg ik je nog meer uit over deze twee verschillende soorten luiers.