Moeder en voeding

In drukke tijden sluipt het er soms weer in, zonder aandacht eten; kiezen voor de vlugge hap.
Als jonge moeder, werkend, met een rijk sociaal leven is het soms lastig om tijd te maken voor het eten.
Of eigenlijk: om met aandacht in rust te koken.

Je kindje heeft altijd op tijd gezond eten, maar jij als moeder slaat soms toch eventjes iets belangrijks over.
Je bent op visite en het is gezellig, dus je kijkt op de klok en schrikt! Je man komt zo thuis, je kindje speelt nog fijn maar krijgt over een uur echt wel trek in eten maar je bent de bonen vergeten te wellen. Dan maar snel rijst/pasta koken, een extra avocado in stukjes en pot kikkererwten, of dat pak pastasaus in de kast of de groenten uit de vriezer..
Herkenbaar? Fijn!

Dan komt deze blog wellicht als geroepen want ik zal een aantal lekkere recepten weg geven waardoor je ook in tijdnood een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. Omdat je gewoon enthousiast wordt en zin krijgt om ze te maken. Wat mij ook erg bevalt is koken deels voorbereiden tijdens het middagslaapje van mijn dochter. Dan kunnen de kruiden nog een paar uurtjes trekken voor we het gaan op eten. Het is ook altijd gezellig samen met mijn dochter nog iets aan het eten te doen voordat we het opdienen. We eten relatief vroeg zodat we niet met een zwaar gevulde maag slapen. Dochter gaat natuurlijk al om 19:00 uur slapen. Dan is er na het eten nog tijd voor een wandeling, in de tuin spelen of lekker badderen.

Zoals eerder geschreven in mijn blog ‘kruiden en aromatherapie‘ ben ik veel bezig met voeding. Wat doet voeding met ons? Waar krijgen we nou écht energie van? Wij eten relatief veel ‘oer’ voedsel.
Ik merk het direct aan mijn energie wanneer ik toch weer te veel ‘rotzooi’ naar binnen heb gewerkt. Dan voel ik me moe, futloos en moet ik overal zin in maken.
Ik ben fan van vers eten en mijn gezin ook. Ze proeven het direct als het niet vers gesneden / gedopt is, maar uit een zakje komt.

Ondanks dat ik soms in tijdnood zit door mijn drukke geklets met mijn dochtertje, met mijn moeder of met mijn vriendinnen krijg ik rust van kokkerellen. Ik vind het heerlijk om soepjes te maken, groenten te snijden en gerechten te verzinnen en te bereiden. Het is iets meditatiefs voor mij.
Mijn dochter heeft inmiddels een speelkeukentje ín onze echte keuken. Dus zij staat altijd één meter van mij vandaan op een veilige plek in de keuken en krijgt daar mijn restjes kruiden om aan te ruiken, restjes fruit om te proeven en samen pureren we een hoop. Ze is helemaal gefascineerd door de blender.
Ze heeft ook een keukentje in de woonkamer maar die vindt zij oninteressant. En eerlijk gezegd: dat snap ik héél erg goed! Want het toch leuker om écht te koken en te leren hoe kerrie ruikt? Hoe kardemom smaakt? Hoe je gember raspt? En ik vind dat natuurlijk kei gezellig! Zo kan ik elke stap die ik zet vertellen aan haar en uitleggen wat ik doe en koken we eigenlijk samen, ook al is ze pas 15 maanden.

Ik kook heel bewust met aandacht. Niet alleen de handelingen die ik uitvoer met aandacht en rust, maar ook wát ik bereid. Het is altijd vers, biologisch, (het liefst uit eigen tuin, zie mijn blog over ‘moestuinieren‘) en ik let op wat het voedsel met mijn lichaam doet. Ik kan dus niet op zondag voor een hele week koken, want dan is het aan het einde van de week niet meer vers. Ik vind het niet fijn als het dan uit de vriezer komt. (uitzonderingen daar gelaten, want wij gooien geen eten weg).

Maar goed wat doet voedsel in ons lichaam?

Koolhydraten (aardappels, pasta, rijst) zetten zich in ons lichaam om in suikers, beïnvloeden onze suikerspiegel met ups en downs. Waardoor je je erg moe kunt voelen gedurende de dag.
Voor melk zijn een groot deel van de mensen gevoelig, bij een allergie voor melk kun je veel moe zijn, heb je wisselende ontlasting en gaat deze allergie soms gepaard met hooikoorts.
Suiker is eigenlijk onze vijand, het bevorderd vele ziektes en beperkt ons uithoudingsvermogen.
Ook sommige vetten verhogen ons cholesterol en hopen op in ons lichaam in plaats van dat ons lichaam ze nuttig gebruikt en verbrandt.

Je kunt er dus voor kiezen om bewust om te gaan met bovenstaande of ze te vervangen voor iets anders. Ik ben geen voedingsdeskundige! Maar ik ben wel heel bewust bezig met hoe ik en mijn gezin eet.
Ik kook elke dag voor ons gezin en houd daarbij rekening met de behoefte van mijn man en die van onze dochter. Onze dochter is 15 maanden en eet daardoor wel dingen die mijn man en ik niet eten omdat zij er nog van groeit. Onze dochter eet eigenlijk alles. Ook vlees, vis en vegetarisch, aardappeltjes en rijst. Ik zou wel willen dat ze meer ‘oer’ eet, maar ik durf het op haar leeftijd gewoon niet aan om dat te doen. Uiteraard eet zij net als iedereen in ons gezin 100% biologisch, alles vers en suikervrij en zoutarm en zonder E-nummers en een paar uur van te voren bereidt door mama.

Mijn dochter eet bijvoorbeeld wel brood en daarop krijgt ze allerlei notenpasta’s (pindakaas, amandelpasta, tahin, raw macadamiapasta, pompoenpitpasta etc etc..).
Maar ook krijgt ze groentenpasta’s op brood; deze kun je nergens kopen zoutarm en zonder E-nummers dus maak ik ze zelf. Ik pureer bijvoorbeeld een avocado met een scheutje sesamolie en smeer dit op haar boterham. Of ik bak in kokosolie een paar stukjes paprika en pureer deze wanneer ze afgekoeld zijn met ongebrande cashewnoten en een beetje lijnzaadolie. En zo kun je alle groenten koken/bakken en daarna pureren en op brood smeren.

Als je koolhydraat arm wilt eten kun je denken aan de volgende vervangende producten:

Rijstvervangers: amaranth, quinoa, boekweit, gerst, gierst.
Aardappelvervangers: zoete bataat, kikkererwten.
Pasta vervangers: gierst, linzen.
Overige: alle peulvruchten die je maar kunt vinden; vele soorten bonen, vele soorten linzen, erwten etc etc.

Bakken doe ik in kokosolie extra vierge, of olijfolie welke verwarmd mag worden of ghee.

Nou zijn er wel miljoenen dieetboeken geschreven en ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik ben van verschillende facebookgroepen lid geworden in de hoop lekkere en gezonde recepten te vinden. Suikervrij, melk- en zuivelvrij, sojavrij, koolhydraat arm, ik heb zelfs een glutenvrij groepje geprobeerd maar overal schrok ik me een hoedje! Daarom bedacht ik me: ik bedenk zelf de recepten en deel ze. Her en der op mijn site staan ook recepten. Maar die kosten iets meer tijd dan onderstaande recepten.

Ochtend

Start je dag met een kopje heet water gekookt, met een theelepel kurkuma en geraspte gember.
Dit zorgt er voor dat je spijsvertering op gang komt.

Een half uur – uur later begin je met je ontbijt.

Kommetje superfood met hennepmelk of rijstemelk.
Nog niet te veel koolhydraten pakken om mee te starten.

Of een smoothie
1 banaan;
2 handjes verse spinazie;
Eetlepel noten;
Quinoavlokken (schepje);
Hennepmelk of rijstemelk.

Middag

Broodbeleg van groenten

1 avocado pureren;
2 theelepels sesamolie;
Samen roeren en klaar.

1 paprika in stukjes bakken in kokosolie en deze laten afkoelen,
Eenmaal afgekoeld 1 theelepel lijnzaadolie erbij en gepureerde cashewnoten.

1 halve courgette kort koken en pureren;
1 theelepel kokosolie en 0,5 theelepel kerriepoeder;
1 eetlepel pompoenpitpasta er doorheen roeren.

 

Bieten- of Bananenbrood als broodvervanger
3 bananen en naar keuze met 3 bieten geraspt (bieten optioneel);
150 gram boekweitmeel;
3 eieren;
Handje rozijnen;
Kaneelpoeder;
Kruidnagel;
Bakingsoda.

Alles lekker mengen. De eitjes even los mengen van de rest en als ze goed geklopt zijn toevoegen.
40 minuten 180 graden in de oven. Dit brood heeft geen zoetstoffen nodig.

Power lunch
Avocado open snijden, pit er uit halen;
Holletjes vullen met sesamolie;
Besprenkelen met herbamare (kruidenzout) en nigella zaadjes;
Een hele winterpeen raspen en over over heen strooien;
100 gram verse spinazie er bij leggen en wat goji besjes.

Pannenkoekjes
Klein pannetje met diameter 20cm;
1 banaan / of 1 halve gekookte pompoen / of geraspte appel;
2 eieren;
300ml sojamelk (ik ben geen fan van sojamelk, maar met pannenkoeken werkt deze heel goed);
200 gram boekweitmeel;
Kaneel naar smaak.

Avond 

Power soep
2 liter water;
2 courgettes;
300 gram verse spinazie;
2 stengels bleekselderij;
1,5 kopje amaranth;
Boulionblokje zoutarm, suikervrij (bijna overal zit suiker in, rapunzel is een goed merk).

Na het pureren van de groenten, doe je de amaranth er bij. Je kunt deze dus alvast voorkoken en met vocht en al bij de soep gieten.
Je kunt de soep afmaken met wat geknipte koriander.

Verwarmende Curry
1 dikke courgette in grove stukjes;
2 winterpenen in kleine stukjes;
300 gram gewelde kikkererwten;
1 kleine pompoen in grove stukken;
Gember geraspt;
Kardemompoeder 1,5 theelepel;
Kerriepoeder 3 theelepels;
2 eetlepels kokosolie;
3 kopjes kokosmelk (die uit een drinkpak) of rijstemelk. (let op: ongezoet).

Alles bij elkaar in een grote gietijzeren pan en husselen met de kruiden.
Als de kruiden goed in de groenten zitten, kun je de melk die je gekozen hebt toevoegen.
Dan nog 30-40 minuten op laag vuurtje stoven.

Je kunt groenten afwisselen van het seizoen natuurlijk. Broccoli is er ook lekker door. En in de winter is boerenkool met pompoen heel erg lekker, half gepureerd en hele kikkererwten er door heen.

En als je linzen gebruikt en over hebt, of kikkererwten gebruikt maar per ongeluk te veel hebt geweld. Dan kun je ze kort koken en daarna pureren om er vervolgens burgers van te maken. Maak ze een beetje smeuïg met wat kokosmelk, maar niet te te. En maak er dan plakjes van en bak ze in een pan. Je kunt ze licht frituren in een pan met kokosolie.

Lekker zoet en gezond

Zelf Chocolade maken suiker- en melkvrij
Sheabutter 50 gram, maar let op: onbewerkt en ongeraffineerd vanaf het blok, (of kokosolie extra vierge 50 gram);
Cacaopoeder 25 gram;
Santen 50 gram;
Ahornsiroop naar smaak;
of honing;
Noten / Pitten / Zaden naar smaak.

Daarna giet of schep je het in een vormpje en zet je het in de koelkast.
Deze chocolade blijft altijd in de koelkast want het smelt op kamertemperatuur.

           

Eet smakelijk!

Tip: gezellig met je gezinsleden koken, als het een activiteit is voor het eten vinden kindjes het vaak al heel leuk. Je kunt een kinder keukentje maken in de keuken.
Grenst de tuin aan de keuken? Dan kun je de tuindeur open zetten en kunnen de kids buiten spelen en kun je hen zien terwijl je kookt.
Of kook alvast als iedereen slaapt. Je kunt dan in ieder geval wellen/voorkoken etc etc. Succes!