Dag Boom! Tot de volgende keer!

Al vanaf dat ik me kan herinneren struin ik als kind door de bossen en natuurgebieden. Mijn moeder had vaak de behoefte om met ons door de bossen te wandelen. Ze introduceerde; boompje verwisselen (tikkertje), verstoppertje, kinderfeestjes, schat zoeken, wij deden van alles in de bossen. Mijn moeder, mijn zusje, ik en onze hond Jip.

We maakten een seizoenstafel thuis. Een schattig houten klaptafeltje in het formaat van een hartvorming krukje stond het hele jaar door in de kamer. Soms met herfstbladeren, eikels en kastanjes en een ander moment weer met gedroogde lavendel, schelpjes en steentjes.

Wij gingen op vakantie naar gezellige Franstalige kindrijke blotevoeten campings met biologische streekproducten.

Zo herinner ik het me. Ik was mezelf, in vrijheid en blijheid.

 

Maar toch in de huidige maatschappij, schoolsystemen, sociale druk verloor ik mijn authenticiteit af en toe. Uit onzekerheid geboren angsten zorgden er voor dat ik keuzes maakte die mij bij mijn schoolvrienden hielden, maar verder weg van mezelf. Dat had ik toen nog niet zo in de gaten jammer genoeg. Dit begon direct bij aanvang van de middelbare school en werd minder toen ik aan mijn hbo opleiding begon. Daar vond ik mijn authentieke zelf weer meer terug.
Ik ging in Arnhem wonen, bij de Posbank, aan de voet van de Veluwe, bij de Rozendaalse Heide, Mariendael, Rosandepolder, Meinerswijk, Klarenbeek en noem maar op. Arnhem is groen. Arnhem is prachtig. En weet je, in de natuur vind je jezelf terug. Zo ben ik weer terug verhuisd naar Brabant. Back to the roots.

Ik ben Gastouder Natuur Opvang De Toverfee begonnen, een gastouderopvang in ‘s-Hertogenbosch waar kinderen in vrijheid en veiligheid in de natuur kunnen scharrelen, ontdekken, beleven en ontwikkelen.

In de natuur kom je tot je authentieke zelf. Je kunt adrenaline voelen van pure opwinding omdat je een eekhoorntje van tak naar tak ziet springen. Je kunt er angst voelen omdat je een stoet wilde zwijnen op je af ziet rennen en je op zoek gaat naar een boom om in te klimmen. Je ervaart pure verwondering als je gedurende de bronstijd om 5 uur sochtends in stilte met een verrekijkertje op de Veluwe hertjes spot. Je wordt kalm als je in alle rust op het hoogste puntje van de berg naar de zonsondergang kijkt.
Deze momenten heb ik ervaren, en ik merkte: in de natuur ben ik mezelf, geen masker, gewoon mezelf in authentieke pure vorm. Met alle emoties die daar bij horen.

 

Bij jonge kinderen herken ik deze authenticiteit. Jonge kinderen, die nog niet naar school gaan zijn puur en zichzelf. Zij weten nog niet beter dan dat er is wat zij zien en ervaren. Als kinderen naar de basisschool gaan en daar van alles moeten en zien binnen bepaalde kaders en tijden, wordt dit anders. Een hoop verwachtingen naar het kind, toetsen en volgsystemen, dragen bij aan de vorming van kinderen.

Er zijn gedurende de opvangperiode gelukkig geen onnodige overheidsgestuurde systemen verplichtgesteld bij gastouders. Afgezien van een intermediair gastouderbureau, de GGD controles en het EHBO diploma.
Daarnaast volg ik zelf nog bijscholingen bij o.a. IVN natuur educatie. Specifiek gericht op het begeleiden van kinderen op een veilige en uitdagende manier in de natuur, aansluitend op de ontwikkelingsfase van het individuele kind, en groepen.

 

Als ik met de kinderen van De Toverfee de natuur in ga. Dan zie ik kinderen in vrijheid, onvoorwaardelijk de natuur liefhebben. Zij pakken een lieveheersbeestje vast om te bekijken en zetten het vol liefde weer op een groen blad terug. Zij maken met takken schuilplaatsen voor egeltjes en (bos)muisjes. Zij zwaaien naar voorbijzoemende bijen. En zij liggen op hun ruggen in het gras met verrekijkers de bladeren van de bomen te bekijken. Met een vergrootglas bestuderen zij dennenappels en mierenhopen. Kinderen groeten de bomen: Dag Boom! Tot de volgende keer!

 

Foto van Gastouder Natuur Opvang De Toverfee

 

Het mooiste om te zien is dat de kinderen vrij zijn. Onvoorwaardelijk kunnen spelen en genieten. Kinderen mogen aangeven waar zij behoefte aan hebben, en ik faciliteer.
Daarnaast houd ik voor ogen dat het veilig is wat we doen, dat er eten en drinken is en zorg ik voor een prikkelende plek in de natuur. Ik let op het volgende:

  1. Veiligheid;
  2. Respect voor medemens en natuur;
  3. Eten, drinken, verzorging & EHBO;
  4. Natuurkist met vergrootglas, zoekkaarten, verrekijkers en nog veel meer;
  5. De Visie van de Toverfee. (www.detoverfee.nl)

 

Kinderen prikkelen al hun zintuigen in de natuur. Voelen met hun vingers aan de korrelige lavendel, of het vochtige mos. Ze ruiken aan de bloemen of het natte hout. Lopen over het droge gras of zachte bospad, horen de specht, de koolmees, ze zien het trippelen van het Roodborstje.

We lopen door weilanden, bosrijke gebieden, natuurgebieden, poldergebieden. We moestuinieren, zaaien en oogsten. We proeven kruiden uit onze moestuin, maken soep van de knollen en groenten. De kinderen wroeten met hun vingers driftig in de aarde van onze eigen moestuin. En als we de oogst binnen hebben koken we gezamenlijk buiten in de tuin om de oogst te nuttigen. Dan mogen de ouders ook komen eten.

 

Foto van Gastouder Natuur Opvang De Toverfee

 

In de zomer lopen de kinderen van De Toverfee ook vaak door de weide. Ik heb door een van de weilanden hier in de omgeving een fijne kindvriendelijke wandelroute uitgezet. Er groeien dan kleurrijke ‘weideplanten’. We ruiken er aan, en met ons vergrootglas bekijken we soms de kleine beestjes op de bloemen. Margrieten komen we veel tegen, het witte bloempje op de lange kaarsrechte stengel. De kinderen vinden deze hoog en mooi. De klaproos, mijn favoriet omdat het de weilanden zo prachtig voorziet van kleur, een mooi rood bloempje met een beetje zwart in het midden op een stekelige stengel. En als we héél vroeg vertrekken kunnen we de wilde Chichorei nog open zien, Dit blauwe bloempje is alleen in de ochtend open.

 

Op het ogenblik horen we veel krekels, de kinderen van gemiddeld 2 jaar en ouder herkennen het geluid en wijzen mij er vaak op dat er krekels met ons meelopen. Als het weiland net gemaaid is, kun je ze zien zoeken naar een nieuwe struik, het vrouwtje legt namelijk de eitjes op de grond en de kleine krekeltjes zoeken hun weg naar nieuw hoog gras. De mannetjes zijn de krekeltjes die het geluid zo mooi maken.

 

We wisselen onze tochten af, op verzoek van de kinderen. In de ochtend gaan we 2,5 uur naar buiten. Ik heb verscheidene wandelroutes uitgezet hier in het natuurgebied. Deze routes variëren van 0,5 km tot 2,7 km. Het zijn echte beleefroutes die verschillende zintuigen prikkelen. De ene route is meer op de ogen, de andere route meer op het voelen en ontdekken. En alle routes kunnen op elk moment onderbroken worden voor spel, eten, onderzoek, rommelen of wat dan ook gewenst is. Soms nemen we spulletjes uit de natuurkist mee, zoals een vergrootglas of een verrekijker. Soms nemen we niks mee om gewoon te laten ontstaan wat er ontstaat.
Maar altijd zijn de natuurschatten tasjes mee. Elk kind heeft een eigen natuurschatten tasje waarin de schatten mee naar huis mogen. Dennenappels, kastanjes, steentjes, stokjes etc.

 

Foto van Gastouder Natuur Opvang De Toverfee

 

We genieten, want hoe heerlijk is het om in de puurste vorm van jezelf vrij te zijn, te spelen, te klimmen, te klauteren, te ontdekken, vallen en weer op te staan, grenzen verleggen, angst te voelen te overwinnen en vooral in veiligheid en harmonie kind te mogen zijn. Met elkaar.

Dag Boom! Tot de volgende keer!

 

Foto van Gastouder Natuur Opvang De Toverfee