creatief en natuurlijk plezier

Het is heerlijk om met je kindje(s) creatief bezig te zijn. Vooral nu de dagen korter zijn, en we meer in onze schulp kruipen. Ook dan mag er aandacht zijn voor ontlading. Het is gezond om de geest te ontladen door middel van kleuren, schilderen, kleien etc etc.

Met (kleine) kinderen is het belangrijk om met gezonde en natuurlijke materialen te werken, zij ontdekken namelijk oraal vaak wat zij vast hebben. Ook voor volwassenen zijn natuurlijke materialen heerlijk, want het is beter voor de huid en vriendelijke voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan bijenwas, lanoline, hout, kruiden, doeken van katoen of bamboe.

 

 

Ook is het zonde om voedingsmiddelen weg te gooien wanneer het over de datum is. Kruiden kunnen hun smaak misschien verloren zijn, maar zijn vaak sterk in het behouden van hun kleur. Denk aan paprika poeder, bieten poeder, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat. Met een beetje water kun je er een papje van maken: de ideale vingerverf.

 

 

Aardappelen waar een plant aan groeit, of die te zacht zijn om nog te schillen en te koken, dienen perfect als stempels. Je kunt ze in verschillende vormen snijden en in een kruidenpapje dompelen.

 

 

Om qua kleur nog veelzijdiger te zijn zou je natuurlijke gifvrije pastelkrijtjes kunnen kopen
waarmee je extra kleur aanbrengt. Pastelkrijtjes zijn vaak gemaakt van kalk en gips en hebben een bindmiddel: gom. Het is een samengeperst geheel. Ook hiervan zou je een papje kunnen maken. Dan zou je een krijtje kunnen prakken en het vervolgens mengen met water.

Maar een mooi effect geeft het als je het krijtje gewoon gebruikt zoals het bedoelt is, je kleurt er meer en veegt het vervolgens met je handen uit. Voor een kind zeer rustgevend en helend om te doen. En helemaal niet ingewikkeld.

Door dit te combineren met kruidenpasta, krijg je heel mooie effecten. De kruidenpasta droogt namelijk in en hard uit op het papier. Met je pastelkrijt kun je daar niet overheen gaan. De lijn stopt vanzelf door de wisseling in structuur. Als je ter afronding met een katoenen doek (badstof werkt goed) over het papier veegt in vloeiende bewegingen dan vul je het hele vel papier met pastel. Behalve op de punten waar de kruidenpasta zich bevindt. En daar veeg je dan de korrels weg. Wat je over houdt, is een waanzinnig mooi effect.

 

 

Je kunt het velletje papier vast plakken op een tekenplank met een stukje tape of plakband. Daarmee zorg je ervoor dat het papier steviger vast zit en je makkelijker kunt vegen. En je hebt ook nog een mooi kader gecreƫerd.

Ik wens jullie veel creatief plezier!

Tip: zet een mooi stuk rustgevende muziek op.